banner.jpg

PipaBolt

Nagyker árak, közösség, tiszta forrás

Senior Pipe Reamer - pipamaró

Senior Pipe Reamer - pipamaró
Senior Pipe Reamer - pipamaró

Kitűnő eszköz a pipa tisztítására. Fokozatosan állítható a kazán tisztítására szolgáló maró rész, valamint a füstjárat takarításához egy kicsavarható fúró is található.

Listaár: 12.105Ft
itt csak: 6.695Ft
David89
David89 képe
Jaj Jaj!

Bizony! A minap hozzájutottam egy ijen szerszámhoz, de nekem nemsikerült szépen visszavágni vele a szénréteget. Legkisebb fokozaton próbáltam óvatosan, de nemhogy visszavágta volna hanem teljesen eltávolította a réteget. Kettö pipám sinylette meg hozzánemértésemet, gyakorlatlanságomat. Segítsen aki tapasztaltabb! Mit csináltam rosszul!!??

Vackor
Vackor képe
Nincs ok a jajgatásra! :-)

Először is szeretnélek megnyugtatni, nincs semmi veszve! Két dolog lehet a háttérben: vagy még nem alakult ki rendesen a szénréteg, s ekkor még kár piszkálni, vagy túl gyorsan alakult ki és nem volt elég kemény. Ezesetben nem kár érte :-)
A szénréteg felépítése hosszú és türelmes művelet, nem szabad elkapkodni. Érdemes minden tömet után a megtisztított pipát egy papírtörlővel is könnyedén kitörölni belül. Ez a szén nem kellőképpen beégett, lerakódott részét kihozza, így a következő réteg stabil alapra támaszkodhat. Tovább tart míg teljesen kialakul, de sokkal-sokkal jobbminőségű réteget nyerhetsz vele!
Most pedig semmi más dolgod nincs, mint elkezded szépen, elölről bejáratni a pipádat és a következő pipa marásánál már - mint tapasztalatokkal gazdagodott pipamarós ;-) - ügyesebben fogsz eljárni! Lényeg, hogy éppen csak érintse a réteget a penge és ezt a típust nem szabad a kazán aljáig tolni!

Vackor
Vackor képe
Pipamaró junioroknak is

Pipamaró híján le lehet élni az életet, különösképp ha az ember maga nem pipál. Azért annak, ki a jóféle pipafüvet megbecsüli és él is vele, előbb-utóbb érdemes áldozni rá. Úgy vagyunk ezzel, mint a hatos menetfúróval: amíg nincs, addig nem érezzük hiányát, de ha már van, akkor mindent hatos menettel készítünk el és rájövünk, hogy milyen jó dolog a hatos menetfúró! Hiszen hogyan is készítenénk el ennyi M6 furatot, ha nem lenne hatos menetfúrónk :-)
Azért a pipamarókhoz általában tartsunk szem előtt néhány alapdolgot. Aki már kitanulta a csíziót, annak nem mondok újat azzal, hogy csakis rendesen kiszáradt pipának álljunk neki! A még kicsit nedves pipa nemcsak a marót keni össze gusztustalanul, hanem a kezelt felület is jócskán elmarad a várttól. Használjuk ki, hogy ez a típus fokozatmentesen állítható és apró lépésekben szedjük ki a felesleges, vagy egyenetlen, netán rossz ízű karbont a kazánból. Minden pipa után tisztítsuk el a marót becsülettel, ne vigye át az ízeket egyik pipából a másikba. Magunkat is megbecsüljük vele, ha tiszta szerszámmal dolgozunk. A pipamarás amúgyis elég maszatos feladat, nem lesz felesleges a papírtörlő terítőnek és a kéznél lévő hamutartó, vagy dobozka, a kiszedett szénpornak. Lehetőleg huzatmentes helyen végezzük, mert a legkisebb szellőben is szárnyra kél és biztosak lehetünk benne hogy a fehér függöny legláthatóbb helyét maszatolja össze!
Több pipatársammal is konzultálva úgy találtam, hogy akinek ilyen marója van, elégedett vele. Így vagyok magam is, sok jót mondhatok róla. Igényesen elkészített, kezes darab. Nem véletlenül kapható mindenütt a világon! Mérethatárai kifejezetten a közepes kazánmérethez illenek és azokból is leginkább a billard-szerű fejekhez. Egy szélesebb prince, vagy diplomat fejet már csak egy kis döntéssel, több menetben tudunk megtisztítani. Ám a fokozatmentesen állítható pengék nagy precizitással hántják le a rétegeket és csakis annyit, amennyit szükségesnek találunk. Nagy előnye ez a fix marófejekkel szemben, noha azok meg alacsonyabb áruk miatt lehetnek kívánatosabbak. (Kérem, olvassátok el a fix marófejről írott recenziómat is: http://www.pipabolt.net/node/128 )
A markolatba épített D3 mm-es fúrószár, a fejek többségéhez alkalmas a lassan eltömődő füstjárat tágításához, vagy épp szabaddá tételéhez. Van olyan pipa, melynek csatornája ennél nagyobb átmérővel készült, kisebb nemigen.
Tisztításához általában elegendő a papírtörlő, esetleg egy kis alkohol. Magam törkölypálinkát használok. Persze tisztítás előtt szigorúan ellenőrzöm a pálinka valódiságát! ;-)
Összegezve a tapasztalatokat, ajánlhatom figyelmébe ezt a típust mindazoknak, akik pipamaró vásárlásán törik a fejüket. Tetszetős, komoly megjelenése, valós értéket takar, s ez manapság nem mondható el a szerszámok mindegyikéről.
Ami azt illeti, az emberek mindegyikéről sem!

gibzo
gibzo képe
Én is ezt használom, a világ

Én is ezt használom, a világ legnagyobb találmányainak egyike :)
Sokan csak akkor gondolnak rá, amikor már felhízott a karbon, és muszáj eltávolítani. Én olyankor is szoktam használni, amikor látom, hogy nem egyenletes a lerakódás, márpedig nekem soha nem egyenletes. Ilyenkor picit visszamarok. Hátránya, hogy nem minden kazán alját tudja rendesen marni, viszont oldalt tökéletes. Az igazi választás szerintem egy ilyen, és kell egy fix készlet, amivel alul is lehet marni ha kell.

Kicsit elkalandozok...
Azt vettem észre, hogy mióta az interneten rengeteg információt lehet találni pipás kérdésekre, valamiért a "kezdő?" pipások arra törekednek, hogy minél előbb, minél vastagabb szénréteget hozzanak létre. Amikor sikerül a girbe-gurba karbont elérni, és már a tömködés sem az igazi, mert folyamatosan beleakad a falon képződött domborműbe, jön a kétségbeesés, hogyan távolítsam el? Régen simán a pipakéssel, vagy egyéb durva eszközökkel faragtuk a falat :) Persze itt is a saját kárunkon tanultunk, de ma már ezt sem kell, hiszen van erre eszköz :)

David89
David89 képe
Üdv mindenkinek. Pár héttel

Üdv mindenkinek.
Pár héttel ezelőtt olcsó de sokat használt, közepes kazánméretű pipám karbonrétegét sikerült teljesen kikaparni ezzel a fajta pipamarómmal. A teljes szót úgy értem, hogy a kazán eredeti faláig szándékosan visszavágtam. Munkám végeztével megfigyeltem, hogy a kezelt felületen vannak fényesen csillogó részek, a legnagyobb úgy 3 mm átmérőjű, és vannak matt felületek ahol nem csillan vissza a fény. Sebaj gondoltam, majd ahogy használom úgy visszavastagszik és eltűnik, újra kialakítva a megfelelő vastagságú szénréteget.
De nem így lett! Ott ahol "matt" felület volt, ott szépen fejlődik a szénréteg, de ahol fényes a felület ott egyszerűen nem akar hízni! Olyan az egész belülről mint egy dombormű! Most mit csináljak? Vágjam vissza újra míg a fényes felület is eltűnik?

A hozzászóláshoz belépés szükséges
BÁRKI regisztráció NÉLKÜL IS tud vásárolni.
Első vásárlását követően létrehozzuk fiókját, ahol követheti rendeléseit, hozzászólhat a termékekhez, valamint jelentős kedvezményt adunk.
Ám ha már vásárolt tőlünk akkor Bejárat itt (olcsóbb!)
pipák - filter - tömködő - gyújtó - tisztító - hamus - tartó - táska - dohánytartó - flaska - kés