banner.jpg

PipaBolt

Nagyker árak, közösség, tiszta forrás

Kukorica

18 posts / 0 new
Utolsó bejegyzés
gibzo
gibzo képe
Kukorica

A kukorica- vagy csutkapipákkal kapcsolatos gondolatok, észrevételek, vélemények, javallatok, vagy éppen ellenjavallatok :)

MedvEde
Hányszor naponta?

Sziasztok!
Én is vettem egy csutkapipát (Missuri).
Fél tömeteket szívok belőle, pár óránként. Próbálom a cigarettát leváltani...
Remélem nem károsodik ilyen intenzív használat esetén.
Az íze amúgy nagyon kellemes. Kiérezni a kukorica ízét, édességét. Peterson Aran-t szívok belőle.

gibzo
gibzo képe
Ki fogja bírni :)

Természetesen a csutka is azt szereti, ha ki tud rendesen szellőzni, vagyis az lenne a legjobb, ha csak naponta egyszer használnánk, de ezt én sem tartom be minden esetben. Persze én eredendően lusta vagyok, így biztosan nem leszek soha követendő példa :)
Amikor megyek valahova, akkor rendszerint 2 pipát viszek magammal (ha elvesztem, akkor inkább 2 mint 12 :) és felváltva használom őket. Így az egyiknek van egy kis ideje pihenni :)
Ami az édeskés mellékízt illeti, egy idő után halványulni fog, sőt egyszer majd el is tűnik teljesen, de az is lehet, hogy én már annyira megszoktam, hogy észre sem veszem :)

Egyébként jól csinálod, szerintem is így lehet a legfájdalommentesebben lejönni a cigarettáról úgy, hogy a dohány élvezete megmarad, és mégsem nyírod ki magad :)

gibzo
gibzo képe
A teljes csutkapipa alapozó :)

Érdekes dolgokat ír:

http://pipedia.org/wiki/The_Complete_Corncob_primer

Létezhet, hogy valaki 40 évig használ egy csutkát? Ez még akkor is szép szám, ha csak hetente egyszer használja :)

Vackor
Vackor képe
A teljes csutkapipa alapozó :)

Nem elképzelhetetlen. Ha tud pipázni és kellően belül tudja tartani a parazsat, hogy a fal ne melegedjen nagyon és mégis eléggé kívül ahhoz, hogy a dohány azért elégjen, akkor nemigen károsodik a csutka. No igaz, akkor nem is sok ízt ad hozzá :-)
Gondolom nem valami kínai csutkáról van szó... :-D :-D

gibzo
gibzo képe
re: A teljes csutkapipa alapozó :)

...nade, 40 éven keresztül? Nekem ez nagyon futurisztikus :)
Persze értem én amit írsz, el is fogadom, de akkor is nagyon hihetetlen :)
Eddig azt olvastam a csutkákról, hogy 1000-1500 tömést bírnak. Ez normális esetben 4-5 év, ha naponta kb. egyszer használják. Ennyi idő alatt eltelítődik, elkeseredik. Vagyis akkor inkább az a nagyobb veszély, hogy átég?
Bevallom, teljesen rabul ejtett ez a kukoricázás, próbálok minél többet megtudni róla (miközben Peterson - Wild Atlantic füstölög egy betétesből).
Láttam olyan videót, ahol csutkát alkoholizáltak sóval. Olvastam, hogy briarnál működik a tisztító kúra, talán még fánál is, de csutkánál is?

Vackor
Vackor képe
Csutka alkohol só

Működhet, persze. Csak szerintem a csutka ízéből is elvesz. Pedig attól csutka a csutka :-)
Soha nem próbáltam csutkát így tisztítani, inkább vettem egy másikat. A hozzászólás csak tapasztalaton nem alapuló véleményem!

gibzo
gibzo képe
Csutka alkohol só

Jogos, az a csutka, amelyik eléri az öregkort, megérdemli a pihenést :)
Ráadásul ismét lehetőséget adtam magamnak, hogy a saját káromon tanuljak. Egy öreg fa pipámat sóterápia alá vontam. Talán túl apró szemű volt a só és ezért túl sok alkoholt adtam neki, de a fa megszívta magát és 3 helyen elrepedt a felső része. Persze amint észre vettem, kihajítottam a sót belőle és hagytam kiszáradni. Azóta 3 alkalommal kínáltam meg Black Gold Special dohánnyal, és eddig hibátlanul működött. Lehet, hogy ezt a kis felső repedést (kb. 2-3 mm) túl fogja élni? Persze csiszolni kell, mert látszik a deformáció :(

gibzo
gibzo képe
talán?

Előre bocsájtom, hogy nem vagyok igazi kukoricás, csak a kíváncsiság indított el ebben az irányba. Még kutatom a területet, de már látom, hogy a jó öreg gyökérpipáimat nem fogja háttérbe szorítani a csutka :)
Nem tudom, hogy milyen egy rendes csutkapipa, de ez a kínai csoda, amit a dohányboltban árultak messze rosszabb volt, mint amit egykor 10 évesen a haverokkal tűzifából faragtunk, hogy az indián törzsünk szertartásai az írott szokásoknak megfeleljenek (pl. Karl May :)
Igénytelen műanyag csutora, talán juhar szár műgyantával beragasztva a fejbe. A fej is durván igénytelen. Simán kivágták, a tűztér, vagy kazán alján mélyebben van a lyuk mint ahol szívjuk. Teljesen nyers az egész fej, belül még bolyhos is picit, csak pipára hasonlító formája van. Ennek ilyennek kell lennie?
Átnéztem a 10 db-os készletet, abból egy kapásból szelelt, rossz volt a szár illesztése, falsot szívott.
A maradékból megvettem 6 db-ot 650 HUF darabáron. Azóta nyüstölöm őket, az egyiknek egyből kiszakadt az alja amikor a letapadt dohányt próbáltam kiókumlálni, két másiknak az oldala égett ki 2-3 tömés után pedig úgy bántam vele, mintha körte lenne. Most három még működik valameddig. Tudom, hogy az ilyesmi nem örök darab :)
Viszont azt kell mondanom, hogy akkor talán szerethető is lenne, ha nem lenne ennyire igénytelen a kidolgozása. Talán...
Nektek van tapasztalásotok ilyen, vagy inkább ennél profibb csutkákkal?

Vackor
Vackor képe
Kukorica

Most őszintén, ha veszel egy kínai elektromos autót, abból azt a következtetést fogod levonni, hogy a Tesla egy kalap sza...móca?
Igaz, hogy a Missourik nem 650-be kerülnek, viszont erre a célra tenyésztett kukoricából készülnek. Ha falsot szív a szára, az egyébként nem ügy, egy kis dekupázs ragasztó-lakkal szépen eltömíthető. Filléres dolog és sokmindenre használható :-) A csutkapipáknak a szára bizony mindegyiknek magasan csatlakozik. Ez egy ilyen termék. Idővel majd felrakódik. Egy jóféle Missouri esetében lesz is rá ideje, mert 300-1200 tömést kibírnak. Arról nem is beszélve, hogy egy kellemesen édeskés ízt adnak a dohányhoz. Másik előnyük, hogy kevéssé őrzik meg a bennük égett dohány ízét, mint egy gyökérpipa. Így aztán afféle olcsó kóstolópipának is kiválóak. Persze a Missouri :)
Lássuk be, hogy a Lidl-ben akciósan kapható damilhúros gitártól, nem érdemes elvárni egy Stratocaster hangját ;-)

gibzo
gibzo képe
Természetesen az elvárásaim

Természetesen az elvárásaim nem voltak magasak, de mivel először és utoljára kb. 15 éve láttam csutkát a rádió lépcsőházában (akkor még a férfiak férfiak voltak, és ott füstöltek ahol akartak :), egy úr pöfékelt vele boldogan szerintem Amphorát :) Nem tudtam vele beszélni mert siettem műsorba, és mire kijöttem már a dohánya illatát sem éreztem, pedig mentem volna utána :)
A kérdéseimre gyakorlatilag válaszoltál, ezt tisztelettel köszönöm....de még maradt bennem kérdés :)
Jó úton járok ha úgy kezelem mintha gyökér/fa pipa lenne? Rakódik le benne szépen a karbon. Hagyjam hízni, vagy marjam ki?
(Ez már gondolati szinten is izgalmasnak tűnik, mert a hőtől deformálódott a fej :)
Jelen esetben - mint azt fentebb is említettem - 3 db élte túl az első megrázkódtatást. Naponta egyet koptatok (van amikor azt sem), ami azt jelenti, hogy minden túlélőnek van minimum 2 nap pihenője. Kell ez, vagy hasonlíthatom az agyaghoz/cseréphez (nekem a kettő ugyanaz) amik tapasztalatom szerint naponta több alkalommal is bevethetőek, persze csak kihűlés után. Bár a cserepeket is hagyom pihenni legalább egy napot :)

Még egy utolsó kérdés mára :)
Itt a pipaboltban kapható csutkák közül Te melyiket vennéd meg?

http://www.pipabolt.com/Kukoricapipa

ps.: én az összes kaphatót kipróbálnám :)

Vackor
Vackor képe
Csutkapipa

Missourit bármelyiket megveheted. Annyiból jobb az egyenes, hogy könnyebben tisztítható, de ezzel végére is jártunk a különbségeknek :-)
A tisztítását én letudom annyival, hogy alaposan kitörlöm papírtörlővel és átcicakolom a szárát.
Nem igényel semmi extra bánásmódot. Szívd és élvezd :-)

gibzo
gibzo képe
Köszönöm, ki fogom próbálni

Köszönöm, ki fogom próbálni :)

Vackor
Vackor képe
Csutkapipa

Sok örömet hozzá!
Szűrőt ne használj, elsősorban virginiával próbáld, pl Image Virginiával! Persze egy tömet Sherlock Holmes sem utolsó belőle ;-)

gibzo
gibzo képe
Köszönöm a jó tanácsokat! Ma

Köszönöm a jó tanácsokat!

Ma Black Ambrosia kényeztetett, és ilyenkor eredendően hallgatok a jó szóra :)
Persze belegondolva, mi más lehetne autentikusabb dohány hozzá mint a Virginia? :)

Be fogok számolni a tapasztalásokról :)

gibzo
gibzo képe
Tapasztalások

Végül megvettem a dohányboltból a készleten lévő összes csutkát, így már összesen 10 db kínain kísérletezhettem az elmúlt 2-3 hónapban. Volt aminek az oldala égett ki, volt aminek az alja szakad ki és volt, ami csak falsot szívott a szárnál.
Arra jó volt, hogy Vackor útmutatásait felhasználva szabadon próbálkozzak. Így ma már tudom hogyan lehet a szár szelelését ragasztóval javítani, sőt már azt is megtanultam, hogyan lehet az alul átszakadt csutkát javítani parafadugóval és némi ragasztóval, és persze szivar hamuval, és miért nem jó erre a másik pipából kimart karbon :)
Hosszas küzdés után jelenleg 6 db kínai csutkát működtetek.
Kb. egy hónapja rendeltem a Pipaboltban 6 db eredeti Missouri csutkát (ami az ígért szállítási idő első napján meg is érkezett egy kis „karácsonyi” ajándékkal megspékelve – amit ezúton is köszönök - ).
Azóta érdemben tudom összehasonlítani kínait és a Missourit.
Ég és föld! Még az íze is más.
A kínai igénytelen kinézete sajnos egyenesen arányos a használhatóságával. Lehet pl. Pattex Palma fával erősítgetni a szárnál és akár az alján is, ez sem segít ha az oldala elreped, vagy csak átég :(
Próbáltam az átégést is megállítani, ahol sikerült, ott mellette égett át pár nap múlva. Vagyis én azt tapasztaltam, ha elindulnak a bajok, akkor azok jönnek…
Mint azt fentebb is írtam, hallgattam Vackorra és vettem a Pipaboltban 6 db igazi Missouri csutkát. Már az igényes kidolgozás is meglepett, de az igénytelen kezelhetősége (ez most itt pozitív jelző :) és az a picit ravasz édes íz amit vissza ad, amivel feldobja a dohány ízét, komolyan összezavart.
Külön pipákba tesztelve Alsbro Vanilla, Black Gold, Black Gold Special (imádom), Mac Baren – Black Ambrosia (a király). Párhuzamba egy-egy gyökérben is lassan egy hónapja folyamatosan.
A kínai csutkákat is folyamatosan bevettem a tesztbe, röviden csak azt tudom mondani, hogy tényleg úgy próbálnak viselkedni mint egy pipa, de sehol sincsenek az igazitól.
Az igazi „gyökér” pipáknak nem kellett átállni, azokat használtam amiket a hétköznapokban is, vagyis a Missouri csutkákon volt a hangsúly.
A Missouri (innen legyen röviden M) minden esetben kegyesen hazudott. Betétes pipával hasonlítva nagyon közel volt, de szerintem a M picit csal :)
Iszonyúan jó pipa! Szokták volt mondani, hogy kezdőknek…, talán igen, ha buta pipásokat akarunk nevelni :)
Én most nagyon élvezem, néha kukorica napot tartok :)

Vackor
Vackor képe
Csutkapipa

Nagy öröm mindig, ha arról olvashatok hogy valakinek ilyen nagy öröme van! Legyen is, minél tovább, minél több, az új évben is, meg a következőkben is! :-)

gibzo
gibzo képe
Köszönöm Mester! Megragadom

Köszönöm Mester!

Megragadom az alkalmat, hogy sok boldogságot és eredményekben gazdag új esztendőt kívánjak minden pipálkodónak :)

A hozzászóláshoz belépés szükséges
BÁRKI regisztráció NÉLKÜL IS tud vásárolni.
Első vásárlását követően létrehozzuk fiókját, ahol követheti rendeléseit, hozzászólhat a termékekhez, valamint jelentős kedvezményt adunk.
Ám ha már vásárolt tőlünk akkor Bejárat itt (olcsóbb!)
pipák - filter - tömködő - gyújtó - tisztító - hamus - tartó - táska - dohánytartó - flaska - kés