banner.jpg

PipaBolt

Nagyker árak, közösség, tiszta forrás

Peterson Irish Oak 50 g pipadohány

Peterson Irish Oak 50 g pipadohány
Peterson Irish Oak 50 g pipadohány

Cavendish, Thailand Burley és Louisiana-i fekete Perique. A dohányleveleket néhány évig sherry tölgyfa hordókban érlelik.

Listaár: 0Ft
itt csak: 0Ft
Glaucus
3P és Irish Flake után ezt is kipróbáltam

Sziasztok!

Valójában szerintem nagyon közel áll egymáshoz mindhárom dohány. 3P-t már többször is vettem (a pénztárcám kedve ellenére). Vicces, hogy a legnagyobb dobozba szokták rakni, és belül egy 50 grammos, kb. 3cm*5cm*5cm-es dohánykocka kotyog. A három közül szerintem a 3P a legerősebb, az Irish Flake a következő és az Irish Oak a harmadik a sorban. De fontos kihangsúlyozni, hogy mindegyik erős! Nagyon finomak, a natúr dohányok kedvelőinek ajánlom őket. A három közül az Irish Oak-ot a legkönnyebb tömni, az Irish Flake-et picit nehezebb, a 3P-t pedig mivel nekünk kell felszeletelni, ezért ezt a legmacerásabb, viszont a legtovább ez tartja meg a nedvességet és az aromákat.

Jó füstölést hozzá!

MedvEde
Kezdőként...

Kezdő pipás vagyok és első Peterson dohányom. (Bocsánat, Vackor! :) )
Fél zacskó cherry és egy egész zacskó piros amphora után úgy döntöttem (a több helyütt is olvasható remek értékelések alapján), hogy én bizony megpróbálom. Egy új, nagy kazános pipából kezdtem szívni. Első két tömésnél nem "ütött" meg különösképp. Éreztem, hogy bizony ez minőség, de mégsem "értettem". A harmadiknál majd' egy órát szellőztettem tömés előtt és akkor... Most sem értem. Nem értem, csak élvezem azt a megfoghatatlan ízt és érzéseket, amiket ébreszt pipázás közben. Rövid, kis kortyokkal szívom, forgatom a füstöt így valami fantasztikus. Az íze órákkal később is visszaköszön. Ilyenkor legszívesebben újra rágyújtanék belőle.
A tömését nagyon meg kell tanulni. Én még küzdök vele, de megéri minden ráfordított percemet!

Laszlo83
Laszlo83 képe
Nemrég vettem egy dobozzal

Nemrég vettem egy dobozzal ebből a finom dohanyból Vackor írásán fellelkesedve. Jó tömhetőség,jó gyújthatóság, tiszta, kondenzmentes égés jellemzi. A jó ízt még a végén is tartja. Nekem nagy kazánméretű Dán pipából, barric hordóban èrlelt száraz Tempranilloval ízlik legjobban.

Vackor
Vackor képe
Peterson Irish Oak

Kicsit méltatlannak tartom, hogy ennek a remek dohánynak még nincs recenziója az oldalon. Pedig már az összeállítása - virginia, perique, orange, thai burley és cavendish - is nagy dohányt sejtet, hát még a sherry-s hordókban történő érlelés!
Tipikusan az a fajta dohány, amely kezdőknek nem való. Mélységeit, rejtelmeit megismerni csak avatott pipás képes, de nagy élményekkel gazdagíthatja a felfedezőt! A perique fűszeressége azonnal, az első szippantásoknál jelentkezik, majd lassan beúszik a virgina édeskés zamata. A burley kesernyés aláfestése és a cavendish telten tömörödő orgiája a tömet második felét jellemzik. A végére is hibátlan élvezetet nyújt, nem fárad ki. Szép, világosszürke hamu marad utána, ha jól megértettük ezt a blendet.
Erős, de legalábbis közepesen erős dohányt tisztelhetünk benne, ezért nem biztos hogy érdemes nagy pipát állítani rá. Szerintem egy kurta rhodesian, vagy egy bulldog illik jól a stílusához, de senkit sem akarok korlátok közé kényszeríteni! Mindenképpen ajánlom, hogy türelemmel, tisztelettel szívjuk, mert a mohó, kapkodó pipás hamar beleénekel a fehér mikrofonba! Ám aki értő áhítattal kezeli, annak kivételes, csaknem erotikusan gyönyörű élményekkel kedveskedik!
Semmiképpen se válasszuk első dohányunknak, még első Petersonnak se! Csakis annak ajánlom figyelmébe, aki már tud pipát tömni és tudja mi a különbség egy tajték és egy briar között! Nekik viszont feltétlenül adni kell egy esélyt ennek a dohánynak, kötelező megismerniük!
Szeretve tisztelt pipatársam, VTamás szerint ez a dohány vagy szerelem első látásra - első szívásra :-) - vagy csak hosszú idő múlva alakul ki a kölcsönös vonzalom. Az én tapasztalatom is hasonló. Az első doboz első három-öt tömete során csak annyit éreztem, hogy ez egy igen jó dohány. A doboz végefelé éreztem rá csínjára-bínjára és azóta töretlen a szerelem. (Persze, mivel én a legfeljebb közepes erősséget kedvelem, illő tisztelettel kezelem ezt a dohányt!) Pedánsan rendezett tömést, lassú, ráérős, megfontolt füstöt, már-már aprólékosan gondos parázskezelést igényel, de - Istenemre mondom! - meghálálja! Meg bizony!
S ha még egy palack fino, legfeljebb oloroso is akad mellé - esetleg amontillado! - az élvezet már-már mennyeivé válik!

Olvasmányként ajánlom:
Edgar Allan Poe: Egy hordó amontillado:
http://mek.oszk.hu/00400/00464/00464.htm#12

fisherman76
fisherman76 képe
Mit is mondhatnék?

Tényleg:mit is mondhatnék Vackor mester(és a többi fórumozó)kimerítő és igen informatív elemzései után?Semmi okosat,ha csak azt nem,hogy ez a dohány erős!Mert,ha van ember,aki nem a nikotin miatt szívja pipáját,hát az én vagyok,és bizony okozott pár kínos percet az első alkalmakkor!Kissé meggondolatlan tempó,nem kellő odafigyelés,és tessék:enyhe szédülés,gyöngyöző homlok az eredmény!Persze nem kell kétségbeesni,mert az odadást és a kellően megfontolt tempót igencsak finom ízekkel hálája meg egészen a tömet utolsó percéig.Kötelező kipróbálni,de kezdőknek inkább valami könnyebben fogyaszthatót ajánlanék.

A hozzászóláshoz belépés szükséges
BÁRKI regisztráció NÉLKÜL IS tud vásárolni.
Első vásárlását követően létrehozzuk fiókját, ahol követheti rendeléseit, hozzászólhat a termékekhez, valamint jelentős kedvezményt adunk.
Ám ha már vásárolt tőlünk akkor Bejárat itt (olcsóbb!)
pipák - filter - tömködő - gyújtó - tisztító - hamus - tartó - táska - dohánytartó - flaska - kés