banner.jpg

PipaBolt

Nagyker árak, közösség, tiszta forrás

Szabó Balázs pipagyár - mi a mese és mi a valóság?

3 posts / 0 new
Utolsó bejegyzés
Admin
Admin képe
Szabó Balázs pipagyár - mi a mese és mi a valóság?
(A fotók kattintással kinagyíthatóak)

Varga Imre üzenetet küldött http://www.pipabolt.net/contact kapcsolatfelvételi űrlapot használva.

Tisztelt Pipabolt!

Levelemet azért írtam, mert a Szabó pipák között olyan feliratot találtam, amely nagyon messze áll a valóságtól!!
Úgy is fogalmazhatnék, hogy hazugság!
Elején kezdve Szabó nagypapa 1930-ban hozta létre faesztergályos vállalkozását, előtte a Szathmáry féle üzemben szabadult fel, mint tanuló! Az említett "1800-as évekre nyúlik vissza" egyszerűen hazugság!! 1930 előtt a Szabótól semmi nem létezett és utána is csak faesztergályos üzem volt!
Később dolgozott be a Szathmáry cégnek hosszú fa pipaszárak esztergálásával!! Az 1960-as évekhez a Szabó névnek semmi köze sem volt!!!
Több néven és több helyen (költözködött a gyár) volt Nagykőrösön, természetesen már az államosítás után. Az üzemben vitéz Szathmáry Imre kapcsolataival az említett országokba szállított pipákat 10.000-es nagyságrendben. A Szabó névnek itt sem volt semmi szerepe. Faesztergályos kisiparosként a nagypapát soha nem államosították, szemben a Szathmáry-féle üzemmel!!!!
Szabó Balázs később úgy "gyártott" pipákat, hogy a NEFAG gyárában megvásárolta őket és mint a sajátját adta tovább!! Egy BNV-n -jegyzőkönyv is igazolja a NEFAG által gyártott pipákat sajátjaként állította ki az Infosys Alapítvány standján!! A két cég? régen -szemben Szabó Balázs állításával- soha nem egyesült!! Az általam leírtakat dokumentumok igazolják és így nyugodtan állok bármilyen ezzel ellentétes mese elé!!

Üdvözlettel: Varga Imre
okl.faipari mérnök volt főmérnök és a Szathmáry jogok jelenlegi birtokosa
gibzo
gibzo képe
Nagykörösi briar

Akkor az én cc. 30 éve vásárolt nagykőrösi briar pipám nem Szabó, és nem Szathmáry-féle, mert akkor éppen államosítás volt? Akkor viszont kinek kell hálát adnom, hogy ilyen jó pipát csinált?

Admin
Admin képe
A "raklapüzemnek" :)
a 60-as évek után nagyon leépült a pipás részleg, már a 70-es, 80-as évek óta döntően raklapokat készítenek. Mikor Szabóék "privatizáltak" már ők sem pipa "manufaktúrához", hanem "raklapüzemhez" jutottak. (mennyi sok idézőjel egyetlen mondatban?)

Ha tehát a tied 30 éves, akkor az jót jelent! Akkor ugyanis még volt pénz rendes anyagot venni. (ahogyan a szovjet ipar is az anyaghasználatáról híresült el, "jó masszív", "tartós")

Volt ez 30 éve, ma viszont már teljesen más a helyzet.

A mai "magyar pipák" abból készülnek, amit az olasz Barontini kidob a szemétbe.

Barontini amúgy NEM gyárt pipákat (vagyis nem sokat), ők döntően ugyanis "csak" briarral kereskednek.
Azaz megveszik az anyagot, majd a megrendelések alapján előkészítik (azaz kifúrják, előesztergálják - már majdnem kész a pipa de MÉGSEM!) majd ezt a félkész terméket adják át a megrendelőknek.

Mindezt pedig azért csinálják, mert nem látni bele magába a fába. Nem tudni, hogy az belül milyen. Viszont ha nagyjából előkészítik magát a formát, akkor az anyaghibák döntően már előjönnek.

Sok-sok márkás pipa készül(t!) úgy, hogy az anyagot hozzá Barontiniék szállították.

Viszont ami ennél az előkészítő folyamatnál selejtes lesz (mert sérült, mert zárványos, mert elfúrt, stb..) azt az olasz egy ládába dobja. Ugyanabba a ládába dobja azt is ami apple forma, azt is ami billiárd forma, azt is ami bent forma, stb.. szóval mindent ami már nem kell neki, azt egybe!

Szabóék ezt a "mindent egybe kukát" hozzák el és ebből lesz aztán "mindegy milyen forma ugyanaz az ára" jelszóval reklámozott "magyar pipa".Tehát NEM a Szabó koppintja le az ismert nagy márkák kedvenceit (mint azt sokan hiszik) hanem félkész -ám hibás! - állapotukban úgy veszi ömlesztve meg őket.

Ezért van aztán az is, hogy nem tud utángyártani se a piac igényei szerint (mint azt minden józan eszű ember elvárhatná egy létező gyártótól) hisz nem a Szabóékon múlik az, hogy az olaszok miből éppen mit dobnak ki.

Rendes briart vásárolni meg nagyon drága lenne..


Szabóéknál létezik aztán az a "mese" is, hogy ők "bedolgoznak", "gyártanak" a nagyoknak. Ők "készítik a Vauen" stb.. pipákat.
Ez a mese is azért született, mert a Szabó pipák szinte mindegyikéről meg lehet mondani, hogy az melyik nagy cég melyik pipája.
Csakhogy ez NEM úgy van, hogy a Balázs bedolgozott valahova és ennyi maradt neki (és csak azt hozza a saját nevén hazai forgalomba) hanem pont fordítva van!

Azaz a nagy pipagyárak "dolgoznak be" Szabóéknak. A nagyok terveznek, a nagyok fejlesztenek, és aztán ami a nagyok (azaz a nagy pipás cégek) asztaláról leesik, Szabóék azt szedegetik ki, szó szerint a "kukából"

Azaz ebből készül =>
EZ==>


A történet folytatásához ide kell kattintani
Szabó pipagyár – hol készülnek a „magyar pipák”?
Téma lezárva
BÁRKI regisztráció NÉLKÜL IS tud vásárolni.
Első vásárlását követően létrehozzuk fiókját, ahol követheti rendeléseit, hozzászólhat a termékekhez, valamint jelentős kedvezményt adunk.
Ám ha már vásárolt tőlünk akkor Bejárat itt (olcsóbb!)
pipák - filter - tömködő - gyújtó - tisztító - hamus - tartó - táska - dohánytartó - flaska - kés